FörortenFittjaköket

Fittjaköket- det här gör vi

 

Fittjaköket är ett komplett kök– ett kreativt projektrum som driver samarbeten med alla som vill delta; konstnärer, arkitekter, formgivare, kockar, barn, ungdomar och vuxna. Målsättningen är att inspirera, utbilda, och stödja; individer, lokalboende, föreningsliv m.fl. i Fittja, och att ta vara på de matkunskaper som finns på platsen och bland dem som deltar.

Genom att använda oss av maten och kökets inneboende funktion som mötesplats och arbeta med konstnärliga praktiker som rör mat, form, film, arkitektur, och text mm, ser vi möjligheten att föra samman människor i Fittjaköket, för att inspirera till nytänkande och bidra till utbytande av kunskaper.


Vad kan Fittjaköket vara?

Idén till Fittjaköket växte fram genom ett samarbete mellan ungdomar från Fittja och kock/konstgruppen OPENrestaurant från San Fransisco som gästade Residence Botkyrka mellan 2011-2014. Samtal kring matminnen dokumenterades och filmades och detta lade grunden till köksprojektets uppkomst.
I Fittjaköket kan mathistorier och kunskap om mat från olika delar av världen mötas och lokala initiativ och idéer till projekt ta form. Här kan kvinnor från Fittja som vill utveckla sin verksamhet, och bli sociala entreprenörer, möta kockar från tex. Istanbul och få presentera sina matkunskaper för hungrig publik. En ”hemmarestaurang dag” initieras där Fittjabor öppnar upp sina kök och bjuder på det godaste de vet. Kockar och konstnärer som laborerar med mat likt kemister kan arbeta i Fittja och jobba med skolor eller bidra till föreningar i Fittjaköket. En grillfestival byggs fram med lokala aktörer och högskolor, i samarbete med unga vuxna i Fittja. I framtiden, via Residence Botkyrka på Krögarvägen 26, skapa ett ateljéprogram för kockar som bjuds in till att jobba i/vid Fittjaköket och inspirera till att nya konst och mat sällskap uppkommer.
Möjligheterna är oändliga!

Har du matminnen du vill dela med dig av, mat/konst projekt du vill genomföra eller komma i kontakt med kockar och konstnärer lokalt och internationellt kontakta projektledare och curator Katrin Behdjou Arshi på info@botkyrkakonsthall.se

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: