FörortenFittjaköket

FörOrten- det här gör vi

FörOrten är en tom container och ett projektrum vars exteriör, interiör, och innehåll kommer byggas fram i samarbete med unga medskapande i Fittja/Botkyrka och inbjudna kreatörer. Projekt, workshops, och idéproduktioner skapas med utgångspunkt i vad en ung målgrupp vill göra och plattformen fungerar som en resurs och ett stöd för dem som vill förverkliga sina idéer.

 

Vad kan FörOrten vara?

Några första möten med konstnärer och unga i Fittja har redan tagit plats och utifrån dessa realiserades ett flertal idéer i korta workshops under hösten 2014. (Läs gärna mer under Workshops och Projekt.) Detta arbete fortsätter och fram till att containern landar, i mars 2015, planerar vi att utforska och ta fram vårens projekt tillsammans med unga aktörer och kreatörer i Fittja.

FörOrten har byggts fram i de samtal med boende i Fittja, unga och vuxna, som under många år har tagit plats i ateljéprogrammet på Krögarvägen 26, Residence Botkyrka. Samtal kring ortens möjligheter och hur individen, med små medel och kort tid, kan skapa och samarbeta kring en idé, har lett till byggandet av projektrummet i Fittja. Med fokus på unga i Fittja avser FörOrten fungera som en plattform där målgruppen själva initierar och realiserar aktiviteter som att formar verksamheten och platsen.

Med inspiration hämtad från Cedric Prices projekt ”Fun Palace” vill FörOrten bygga ett ”roligt laboratorium med utrymmen för dans, musik, drama, och fyrverkerier, och skapa ett rum där användaren står i centrum och har möjlighet att påverka sin omgivning”*. Med Fun Palace ämnade Cedric Price testa hur teknik, kultur och delaktighet kan generera arkitektur och samhällsutveckling. Projektet genomfördes aldrig men kom att ligga till grund för Centre Georges Pompidou i Paris som byggdes under tidig 70-tal. Metoden som Price skapade med Fun Palace bar ledordet ”ett universitet på gatorna” och skulle vara ett tillfälligt och rörligt hem till konsten och vetenskapen, dit alla, barn som vuxna, var välkomna. Deltagarna fick sätta agendan; ”välj vad du vill göra – eller titta på någon annan som gör något. Lär dig att hantera verktyg, färg, maskiner eller bara lyssna på din favoritlåt. Dansa, se hur andra människor gör saker och ting. Försök att starta en revolution och påverka hur din stad utvecklas.”

Precis så ämnar FörOrten jobba!!

Bor du i Fittja eller vill du skapa något med lokal ingång? Har du en idé, vill du testa ett projekt, eller bygga något i området? Behöver du resurser och handledning för att förverkliga din idé?

Kontakta oss.

* FörOrten stöds av Gertrude och Ivar Philipsson stiftelsen

* Läs mer om Fun Palace

#förorten #konst #projekt #medborgardialog #fittja #laboratorium #botkyrkakonsthall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: