FörortenFittjaköket

Projekt

FörOrten+Fittjaköket Fittjafestivalen

container bild

5-7 juni inviger vi ankomsten av andra containern och trycker på playknappen. FörOrten och Fittjaköket bjuder på mat, arkitektur och konstaktiviteter tillsammans med boende i Fittja.

Här kan du träffa Botkyrka konsthalls personal, måla en muralmålning på en av containerväggarna tillsammans med konstpedagogerna Saadia och Kerstin, ta fram Fittjas 161 kryddor och laga mat med konstnären Giovanni Navez, Spela konstfotboll, samtala med arkitekturstudenter från KTH, göra och få en kryddblandning från Fittja, kliva ner på Fittjaäng och ta del av hela Fittjafestivalen och mycket mer. Vara med och göra din egen festival helt enkelt.
Följ programmet på planket vid containrarna och affisher runt om i Fittja, http://www.botkyrkakonsthall.se och på bloggen under kalendarium.

Kastanjen Asken 2014, en alternativ julgran byggs i samarbete med konstnär Patrick Dallard och elever från Freinetskolan Kastanjen

Elever från kastanjen gästar residence för en dag Foto: Anna Jönsson

Som en del av det befintliga samarbetet med högstadieskolan Freinetskolan Kastanjen i Fittja hade en önskan från skolan, lärare och elever, alla vid trädetBotkyrka konsthall och tidigare delaktiga konstnärer växt fram om att fortsätta samarbetet och formalisera den för framtiden. Som ett led ur detta valde vi att testa och genomföra en workshop som sammanförde skolan med FörOrten/Fittjaköket/Residence Botkyrka. Arbetet testade olika sätt att skapa en lektion med eleverna som kretsade kring deras skolämne samhällsvetenskap och projektplattformens olika kreativa resurser; Patrik Dallard som jobbar en del i Fittja och är för övrigt skulptör och tekniker. Vi valde att leka kring temat julgran men utan religiös eller kulturell innehåll för att inkludera fler sätt att fira december på. Samt att skapa ett kollektivt verk kring platsens historia där en 400 år gammal avkapad ask trä skänktes av Botkyrka kommun till Projektplattformen. Tillsammans gjorde vi varsina pynt plattor med saker som bar personliga minnen som varje person fått ta med sig hemifrån. En elev hade med sig en nyckelknippa från Turkiet som symboliserade kommunen nr 49 hon kom ifrån, en annan kille hade med sig sin gamla mobil. Idag kan du promenera förbi och se ungdomarnas och Patriks verk vid Triangeltomten i Fittja. Det hela var väldigt lekfullt där vi samtalade.

Samtal med Jeff Koons

selfie jeff k

Sedan sommaren 2013 har Botkyrka konsthall jobbat med unga inom sin verksamhet Jr. Residence, ett unikt sommarjobb i vilket ungdomarna format och deltagit i projekt. Årets grupp uttryckte en önskan att efter sommarjobbet få arbeta mer på konsthallen och delta i fler projekt som berör deras idéer om hur Botkyrka uppfattas och kan omformuleras. När Botkyrka Konsthall satt i samtal kring kommande projekt idéer om att göra något med den omtalade konstnären Jeff Koons tillfrågades gruppen om de inte ville vara med och formulera projektet och genomföra det.

11 oktober i år samlades dessa fem unga konstaspiranter från Botkyrka på Amerikanska ambassadörens residens för att diskutera konst med den världskända popkonstnären Jeff Koons. I dialog med Koons och gäster vid tillställningen samlade gruppen in idéer utifrån ledorden Acceptans, Respekt och Tolerans. Resultatet blev en serie affischer som symboliserar de medverkande samt orten Fittja; en plats där människor från hela världen bor tillsammans och där Acceptans, Respekt och Tolerans inte bara är något som diskuteras utan är ett sätt att leva. Verket presenterades under en dag i Fittja och hänger ännu kvar på väggen.

Medverkande: Gustav Andersson, Rumeysa Alici, Ruhat Hawrami, Tova Edin, Sara Rassolie Kurator och kreativ ledare: Katrin Behdjou Arshi Pedagog och konstnärlig ledare: Saadia Hussain Grafisk design: Parasto Backman

*Med stöd från Amerikanska ambassaden i Stockholm och Gertrude och Ivar Philipsons stiftelse.

Giovanni Naves och Botkyrka kvinnoresurscenter

Botkyrka kvinnoresurscenter BRC är en ideell förening för aktiva kvinnor med olika kompetenser som arbetar med och för jämställdhet, i syfte att skapa mening och arbete för kvinnor. Efter att deras verksamhetsledare Shahina Begun uttryckt en önskan om att de vill utveckla sin matlagningsverksamhet och förbättra sina kunskaper i matlagning utifrån deras behov bjöds den lokala kocken, konstnären och entreprenören Giovanni Naves in att skapa en workshop tillsammans med de i syfte att dela med sig av sina erfarenheter som kock och entreprenör och medskapa med kvinnor utifrån deras matkunskaper från olika kulturer. Workshopen var även öppen för drop-in deltagare och när Giovanni välkomnade alla till att slå sig ner bland tända ljus, kaffe, varm cider och muffins, bestod gruppen förutom fyra deltagare från Botkyrka kvinnoresurscenter och vidare av Elmas som vart med vid förra tillfället, arbetslös sen många år tillbaka, ca: 60 år och bor i Fittja samt en tjej på 12 år som passerade förbi. Genom frågan ”vad är ditt första minne av mat” fick varje deltagare presentera sig och sitt förhållande till mat och det blev tydligt hur arvet påverkar nuet. Deltagarna delade stolt med sig av sina egna kunskaper och det hela resulterade i att en Bentolåda skapades. Bento är att förpacka sin låda enligt den Japanska förpackningstraditionen Furoshiki som behandlar hur presentation och kontext i matlagning kan kopplas till välbefinnande, hälsa och design. En Bentolåda är inte bara förvaring utan också en välplanerad tallriksmodell; en estetisk presenterad måltid och ett hygieniskt sätt att behålla måltidsplatsen ren, en upplevelse.P1140189

Giovanni hade trotts utmanande låg budget lyckats köpa delar till en Bentolåda och visade på så sätt för gruppen att man kan komma långt på idéer och kreativt tänkande även om budgeten är knapp. Inspirerad av Pia Sandströms föregående workshop valde han att använda Botkyrkatyget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: